10line Directeur Üye

Mesaj Sayısı: 552 Kayıt tarihi: 22/03/08 Rep Puanı: 0 Rep Puanı: 0
 | Konu: Yeni konu açmak, cevap yazmak Perş. Mayıs 15, 2008 8:30 pm | |
|
Sevgili arkadaşlar,
İlk önce "sevgi, saygı ve iyi niyet"
Bu fikir alanını yaşanabilir hale getirmek için lütfen aşağıdaki noktaları okuyunuz.
Klavuzun okunması Siteye yeni geldiniz ve bu klavuzu hiç okumadınız. Büyük ihtimalle yazdığınız cevaplar, açtığınız konular onaylanmayabilir. Bizlere "neden?" diye sormadan önce lütfen rica ediyoruz aşağıdaki kuralları okuyunuz. Bu yaşanabilir bir ortam oluşturmamız için gerekliliktir.
Peki eski üyesiniz ve hala bu klavuzun yanından geçmediyseniz ve aşağıda açıkladığımız noktaları okumadıysanız, çok üzülürüz. Lütfen bu klavuzun gelişmesine katkıda bulunun.
Özgürlük, demokrasi, yasakçı zihniyet
Sanal alem, internet dünyası sınırsız özgürlüklerin olduğu herkesin istediği herşeyi yazabileceği bir alan değildir. İnternet gerçek dünyadır.
"İnternet = Gerçek yaşam"
Gerçek dünyada hangi kurallar geçerliyse bu ortamda da aynı kurallar uygulanır. Sınırsız özgürlük yoktur. Bir başkasının özgürlüğünün başladığı yerde sizinki biter. Kimsenin kimseye haksız yere suçlama, hakaret etme hakkı yoktur.
Bu alan her isteyenin istediğini yazabileceği bir alan değildir. Bunun demokrasi, özgürlük, yasakçı zihniyet ile ilgisi yoktur.
Veri, bilgi ve fikir Efendim, elinizde veri yoksa veya kulaktan doğma bir veri varsa bu verinin üzerine bir bilgi okuduysanız veya kendiniz bilgi oluşturduysanız, tüm bunların üzerinde hiçbir fikir binası inşa edilemez.
Şunu anlatmaya çalışıyoruz. Forumlarda tüm kuralların en önemlisi "bilginiz yoksa fikrinizde olamaz" dır. Bilginizin olması için okumanız gerekmektedir. "Okuyanla okumayan bir olur mu?"
"Aşk ile öksürük gizlenemez" derler. Biz buna bilgisizliği de ekleyelim. Konu hakkında çevrenizden duyduğunuz, duyulanlardan duyup üzerine konuşabileceğiniz bir konu bu ortamda olmaz. Yazılan cevap, konu kabul edilemez.
Bu bahsettiğimiz noktaların despotlukla, demokrasi ile özgürlük ile yakından uzaktan ilgisi olmadığını bilgili dostlarımız anlayacaklardır. Bu alanda fikir dolu bir yaşam oluşturmaya çalışıyoruz.
Alıntı yaparak konu açmak: Bir haber, öykü, ilginç bir konu gördünüz ve kaçırmak istemiyorsunuz. O zaman yapacağınız hareket tarzı basit. Birinci adımda konuyu alıntı yaptığınız kaynağı belirterek özetleyin. Kendi sözcüklerinizi kullanarak açıklayın. Sonra bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz onu açıklayın. En sonunda diğer okuyuculara ne sormak istiyorsanız onu yazın. İşte bu kadar basit.
Kaynak gösterimi Sizin kendi fikriniz olmayan bir yazıyı sanki siz yazmış gibi foruma göndermeyin. Mutlaka hangi siteden, yazardan, dergi vb. kaynaktan aldığınızı yazınız. Unutmayın "alıntı, internet, arkadaşım, kocam, babam, epostamdan" gibi kelimeler kaynağı göstermez. Konu açarken kaynak kısmına sadece alıntı yaptığınız yerin adını yazınız adres kısmını eklemeyiniz. Adresi konunun açıklamasında gösteriniz. Bir yazara ait makale, şiir, öykü vb doğrudan alıp kopyalamayın. Bu genellikle beğendiğiniz bir yazıyı doğrudan alıp kopyalama şeklinde sık sık tekrar etmektedir. Bu yöntem yanlıştır. Beğendiğiniz yazıyı bir paragrafta kendi cümleleriniz ile özetleyin tüm yazıya bağlantı verin, internet adresini yazın.
"Yahu bunu dünya alem duydu bunun kaynağı mı olur?" demeyin. Eğer bir savınız varsa "birincil kaynağı" iletinizde gösteriniz. Yardim.forumotion.com ekibi sizin ileri sürdüğünüz teorilerin kaynaklarını aramakla yükümlü değildir. Tanınmış bir kişinin bir şey söylediğini iddia ediyorsanız, bu sözü söylediğini kaynağı ile gösteriniz.
Bu alanı her aklınıza geleni, arkadaşlarınız ile konuştuğunuz gibi yazabileceğiniz bir alan görmeyin. Yazılan her iletiyi İnternet'te yayına verildiği anda yüzlerce hatta binlerce kişi okuyor. Bunun yanı sıra cevabınız, fikriniz yıllarca İnternet üzerinde yer alacak. Arama motorları ve diğer siteler ile her yerden ulaşmak mümkün olacak. Bunları düşündükten sonra yazınız.
Başlıkların seçimi ve dil kuralları Konuların ve cevapların hepsinde Türkçemize önem göstermemiz gerektiğiniz belki çok kereler sizlere hatırlatıyor olacağız. Bizim hatalarımız olursa lütfen eposta gönderiniz diyerek başlık seçimini açıklayalım Konu başlıklarını cümle formatında yazınız. Ne hepsini küçük harf ne debüyük harf ile yazmayınız. Konuların içinde cevap başlıklarınızı da cümle özellikleri ile açınız. Örnekle açıklayalım: Konu başlığı: "Umut doğdu" , "Fenerbahçe bu sene şampiyonluğa aday" , "Bu videoda köpek bir insanı boğanın boynuz darbelerinden kurtarıyor" Konu içinde cevap başlığı örnekleri: "Umut hepimiz için var" , "Fenerbahçe'ye inanmıyorum" , "Köpekler insanların en yakın dostları"
Türkçe dil ve yazım kuralları Hepimiz hatalar yapabiliriz. Bu çok olağandır, ancak Türkçemizi düzgün kullanmak için çaba göstermemiz gereklidir. En basit anlamda; - Cümleler büyük harfle başlar nokta ile sonlanır. - Özel isimler büyük harfle başlar. Örnek "Türkiye, Türk, İzmir, Pazartesi" özel isimlerdir. Büyük harfle başlarlar. - İletilerinizi cevaplarınızı uygun harflerle göndermeniz gerekmektedir. Kelimeleri sadece büyük harfle veya küçük harfle yazmamanız gerekir. - Kendinizin önemli gördüğü kelimeleri büyük, kalın yapmayınız. Büyük harfler İnternet alanında "bağırmak" anlamına gelir. Yardim.forumotion.com'da kimsenin kimseye ne sebeple olursa olsun bağırmasını istemeyiz. - Noktalama işaretlerinden sonra boşluk bırakılır. - Belli bir fikri açıkladıktan sonra yeni bir paragraf yaparız. Yeni paragrafa başlarken bir satır aralık vermek gerekir. - Cümleleri, satırları, kelimeleri bölmeniz gerekmez, forumda kullanılan yazılım bunları uygun tasarım haline getirir. - Gereksiz noktalama işaretleri kullanmayınız. Örnekler: gereksiz noktalar, gereksiz soru işaretleri, tekrarlanmış ünlem işaretleri.
Örneğin:
arkadaslar lütfen yardimmmmm !!!!!!!! yardım edecek yokmuuuuu????
Konu başlıklarında ve cevaplarda yazım hataları Kelimelerin gereksiz tekrarlarından kaçının ve noktalama işaretlerini yerinde kullanın. Gülme ikonu için defalarca :-) :-) :-) :-) :-) hehehe hahahahahah gibi kullanmayınız. Bunun yerine daha yaratıcı ifadeler bulabilirsiniz. "Komik gördüm seni, çokomik aklımdan çıkmıyor, gülücük işaretlerini sıralardım ama Yardim.forumotion.com izin vermiyor vb." Bu paragrafı kapatmadan "w,q ve x" harflerini Türkçe kelimeler arasına katan mahalle misafirlerini esefle kınıyoruz. Örnek verelim "wawwww, çok sexi, taxim'e gittim geldim"
Paragraf yapınız, satır atlayınız. Dümdüz yazılar okuyanlar açısından çok zordur. Bu bakımdan uzun uzun fikirlerinizi açıklıyorsanız lütfen paragraflar yapınız, satırlar arasına boşluklar veriniz. Bunun yanı sıra cümle bitince bir boşluk bırakın.
Tekrar konular açmamaya özen gösterin: Daha önce açılmış konuları tekrar açmamak dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan bir tanesidir.
Bir fikriniz yoksa cevap vermeyiniz. Söylecek, yazacak bir fikriniz varsa yazınız. Konulara cevap vermek için aşağıdaki örneklerdeki şekilde cevaplar vermeyin.
Örnekler: "Neden, niçin, bence de öyle, sevgiler, çok teşekkür ederim, bilhare ben de teşekkür ederim, hadi yaa, çok komik bu ya"
E-posta ile forumları ayırmak Forumlar içinde konunun gereği olarak katılımcılar arasında cevaplar, atıflar olabilir, ancak bu iletiler e-posta biçimine dönmemelidir. Konu içinde fikirleriniz ile herkese yönelik olarak katılımcılara ayrı ayrı cevap veriyor olabilirsiniz fakat ilgili kişiye hitap ederek sadece ilgili katılımcıya cevap içerecek şekilde cevap veremezsiniz. Eğer katılımcıya teşekkür etmek istiyorsanız ilgili bağlatıya basabilirsiniz. Katılımcı üyeye fikirlerine katılmadığını belirtecek, kendinizle ilgili gerçekleri açıklayacak doğrudan cevap verecekseniz özel ileti kısmını kullanın.
En sonda "sevgi, saygı ve iyi niyet"
Yeni hatırlatmalar sürekli bu foruma eklenecektir. Lütfen takipte olun.
Sevgiler, saygılar, Yardim.forumotion.com Forum ekibi[left]
En son 10line Directeur tarafından Cuma Ekim 10, 2008 9:36 pm tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi |
|
Blackdream Yönetici

Zodyak:  Mesaj Sayısı: 51420 Yaş: 21 Nereden: Bursa İş: Makine Teknikeri Kayıt tarihi: 24/01/08 Rep Puanı: 24 Rep Puanı: 188111
 | Konu: Geri: Yeni konu açmak, cevap yazmak Salı Haz. 03, 2008 6:10 pm | |
|
paylaşımın için teşekkürler abi, gerekli bir bilgi hazırlamışsın.
_________________________________________________ |
|